Turneul extraordinar la Cluj al Teatrului de Comedie din Budapesta

După zece ani revine la Teatrul Maghiar de Stat Cluj trupa legendară a Teatrului de Comedie de la Budapesta, Vígszínház. În anul 2000, în cadrul Zilelor Comemorative György Harag au prezentat cu mare succes piesa The Skirker de Caryl Churchill, anul acesta, în zilele de 15-16 mai revin cu alte patru producţii extraordinare.

Prima dintre acestea, piesa lui Ferenc Molnár: Jocuri în castel va fi prezentată pe scena mare în regia lui László Marton, fostul director al Vígszínház, în data de 15 mai de la orele 16 şi 20. Producţia promite două ore de distracţie totală, şi este opera unui fost autor al casei, care a pornit de la Vígszínház spre notorietatea mondială.

Spectacolul va fi urmat de reprezentaţia piesei Depravarea în regia lui János Szikora, autorul ei fiind un scriitor născut la Târgu Mureş, Attila Bartis, laureat al premiului Attila József. Producţia va fi prezentată în spaţiul studio de pe scena mare, duminică, 16 mai, de la orele 17 şi 20.
Sfârşitul acestei săptămâni va mai cuprinde două spectacole individuale în sala studio.
Sâmbătă, de la ora 15. 30 şi 19, Enikő Eszenyi, actuala directoare a Vígszínház va prezenta un deliciu teatral cu o atmosferă de excepţie. Spectacolul intitulat În plăcere nu există compromis a fost construit pe texte de Zsuzsa Forgács, Orsolya Karafiáth, Judit Ágnes Kiss, Gabi Nagy, Zsuzsa Rakovszky, Krisztina Tóth şi Laca Lugossy, pe cântece scrise de Ferenc Darvas şi László Melis, precum şi pe tangouri, şansonete şi cântece de operetă celebre.

Duminică, de la ora 19, publicul va putea viziona seara dedicată lui Dezső Koszolányi de actorul  Béla Fesztbaum, cu titlul Balonul îşi ia zborul. Producţia este alcătuită din scrierile poetului îndrăgit – poezii, articole de presă, carnete de călătorie, nuvele -, interpretate de Béla Fesztbaum, laureat al Premiul comemorativ Zsolt Harsányi, care lucrează la Vígszínház din 1997.

Teatrul Maghiar din Cluj şi Teatrul de Comedie din Budapesta au legături strânse şi speciale: primul director al Vígszínház – considerat leagănul teatrului maghiar modern din secolul al XX-lea – a fost omul de teatru de format european, Mór Ditrói, care a fost chemat de la Cluj să ocupe direcţiunea noului teatru. Ditrói a luat cu el „echipa” lui, majoritatea actorilor tinerei trupe clujene, împreună cu care a reuşit într-un timp scurt să înfiinţeze o companie modernă în sensul bun al cuvântului. Pe scena de la Vígszínház s-a născut de asemenea drama burgheză modernă din Ungaria. Aici au cunoscut pentru prima oară succesul, la începutul secolului XX, autorii Jenő Heltai, Sándor Bródy, Dezső Szomory, Menyhért Lengyel, Ernő Szép, între cele două războaie Sándor Hunyady, câteva premiere de mare succes aparţinând şi lui Zsigmond Móricz. Teatrul a avut la dispoziţie în fiecare epocă nume şi spectacole legendare ale istoriei teatrului maghiar, dintre care ajunge să-i amintim pe Gyula Csortos, Irén Varsányi, Éva Ruttkay, Zoltán Latinovits. La Vígszínház s-au născut şi se nasc şi în zilele noastre producţii dintre care o bună parte ajung la un număr impresionant de reprezentaţii – de exemplu, piesa muzicală A Padlás (Podul) a ajuns la 600 de spectacole, iar Játszd újra Sam (Mai cântă o dată, Sam!) este pe afişul teatrului de 25 de ani.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: